Dr.Oleg Torsunov: Jak uniknąć zarażenia Koronawirusem

Foto: Poradnik Zdrowie

Wirus, który teraz krąży po świecie jest rzeczywiście niebezpieczny. I niebezpieczeństwo jego polega na tym, że on niszczy zdolność organizmu do obrony przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc. To nie ten wirus zabija człowieka, zabijają bakterie, które po nim mnożą się w organizmie. Przy czym namnażanie się może być bardzo szybkie.

Na przykład: człowiek wsiada do samolotu po 7 dniach wirusowej infekcji, następuje bakteryjny okres i po 3 godzinach następuje obrzęk płuc. Ale chcę was pocieszyć, jest dobra wiadomość: już od 15 lat się zajmuję pytaniami infekcji wirusowych i wiem na pewno, że konkretnie ten wirus leczy się bardzo łatwo za pomocą imbiru.

Jeżeli będziecie jeść imbir i pić napar kurkumy z miodem, to wy nigdy nie zachorujecie na ten wirus. Teraz będziemy wam rozdawać imbir i wy będziecie go żuć. Teraz przed lekcją będziemy rozdawać imbir, to jest konieczność. Na razie nie mamy tutaj tego korona wirusa, ale powinniście się uczyć: on na pewno do nas dotrze. On się zjawi w każdym mieście Rosji.

Wszyscy są narażeni, każdy kto niepoważnie do tego podejdzie, będzie miał ryzyko śmierci, ponieważ śmiertelność od tego wirusa wynosi 5%. 5 ze 100 osób umiera i 10 ze 100 jest w stanie ciężkim. W tej chwili jecie imbir i nie macie szans zachorować- taka moc tego imbiru. Od wielu lat leczę różne wirusowe infekcje za pomocą kilku prostych rzeczy: imbir, kurkuma, gałązki sosny, żółta gorczyca i biały pieprz. Te produkty zabijają różne wirusowe infekcje.

Sam w sobie korona wirus nie jest mocny. Jeżeli żujesz imbir, to szans zachorować nie ma. Ja nawet maski w samolocie nie ubieram, ponieważ zawsze podróżuję z imbirem. Jeżeli wy i ludzie dookoła was będą żuli imbir, to nikt z was nie zachoruje na tę chorobę. Trzeba jeść imbir 3 razy dziennie: jego działanie jest 3-4 godziny. Ten wirus nie znosi imbiru, ma alergię na imbir. Dziecku można podać imbir z posłodzoną miodem wodą.

Jeżeli już zachorowaliście na wirusową infekcję, to przywiążcie do lewego nadgarstka i do kostki lewej nogi kawałeczek imbiru w kawałku tkaniny. To będzie działać jeszcze mocniej, niż ssanie imbiru. Taki kompres działa 24 godziny. Po kilku dniach powinniście poczuć poprawę. To wszystko.

Koronawirus sam w sobie nie jest mocny, ale on ma efekt specjalny: on blokuje odporność śluzówki oskrzeli, dlatego bakterie szybko wnikają do płuc i tam się szybko namnażają. To jest główne niebezpieczeństwo tego wirusa. Dlatego jedzcie imbir!

Oleg Gennadievich Torsunov (ur.1965 na Uralu) – doktor nauk medycznych Samara Medical Institute.

Tłumaczenie: Olga Ka

___________

Dr.Oleg Torsunov: Jak uniknąć zarażenia Koronawirusem

 

Imbir – właściwości prozdrowotne i zastosowanie

Redakcja Medonet Redakcja Medonet

Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Napoje, napary, olejki, syropy i preparaty przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir jest również przydatny jako środek łagodzący dolegliwości spowodowane przez chorobę lokomocyjną. Świetnie sprawdzi się również jako pomocniczy środek w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Pozwala też łagodzić objawy bolesnego miesiączkowania – w tym celu stosuje się plastry korzenia imbiru.

Właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru

Korzenie (bulwy) imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, dlatego zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.

Imbir zmniejsza też lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów, obniża ciśnienie i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego.

Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy.

Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia. Łagodzi mdłości także po narkozie i w czasie chemioterapii. Wspomaga również apetyt.

Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie – substancje zawarte w tej przyprawie mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach. Imbir ma też korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Dzięki właściwościom rozgrzewającym imbir jest świetnym antidotum dla zmarzluchów. Uważany jest również za afrodyzjak, ponieważ wzmaga ukrwienie narządów płciowych.

Kto nie powinien stosować imbiru?

Herbatki z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia, jest to bowiem dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Spożywanie imbiru nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, obecne w imbirze substancje drażnią bowiem śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.

Zastosowania imbiru

Imbir główne zastosowanie znajduje w kuchni, jako przyprawa do potraw oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Dobrze komponuje się z liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową i pieprzem. Najlepiej sprawdza się w kuchni imbir świeży, można go jednak także kupić w postaci proszku z wysuszonego korzenia.

Imbir dodawany jest do piwa, do ciastek oraz sprzedawany jest w postaci kandyzowanych plastrów. Produkuje się też wódkę imbirową.

Imbir jest składnikiem balsamów o działaniu wyszczuplającym i modelującym sylwetkę. Przyprawa ta ma działanie pobudzające krążenie i przyspieszające spalanie tłuszczu, zastosowana miejscowo pomaga w walce z cellulitem.

_______________

Opr.M. Jasińska

Ten wpis został opublikowany w kategorii Choroby zakaźne, Coronawirus z Chin, Kuchnia i medycyna, Uncategorized, ZDROWIE - ŻYCIE. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.